Hoi familie, vrienden en bekenden,

Zoals verwacht een berichtje tussendoor. Want spannend bleef het gisteren tot aan het einde van de dag. De verpleging had gistermorgen al gerapporteerd aan de secretaresse van Dr.Pondaag. Op grond waarvan hij zou besluiten al dan niet een pompje in Marjan's hoofd te plaatsen om het teveel aan vocht af te kunnen voeren. En dan waarschijnlijk uitstel van overplaatsing naar "Het Zonnehuis Zuidhorn". Aan het eind van de dag eindelijk het verlossende antwoord van Pondaag. "Marjan wordt niet geopereerd en ze mag morgen naar Zuidhorn". Anders dan ik zelf verwacht had gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd bij Marjan. Hoewel ik moet zeggen dat de laatste paar dagen weer enig herstel te zien was. Het blijft een gok, dat heb ik inmiddels wel begrepen. Toch ben ik geneigd deze stap als positief te beoordelen. Voorafgaand aan de laatste operatie van 19 maart j.l. hebben Marjan en ik 100% vertrouwen naar Pondaag toe uitgesproken.

Overigens realiseer ik me dat er weinig andere keus overblijft. In tegenstelling van wat door andere mensen soms wordt gesuggereerd heb ik geen enkel belang uit te zoeken wat er op de bewuste 19e maart eventueel "verkeerd" ging. Marjan komt er niet mee terug en bovendien zou het uiteindelijk alleen maar verliezers opleveren. Pondaag is een man met ongelofelijk veel ervaring en verdient ons vertrouwen tot het uiterste. Over vier weken is alweer een overleg gepland met Pondaag en over twee maanden wordt Marjan voor een dag of drie opgenomen te Zwolle. Het is dan weer eens tijd om mogelijke vooruitgang middels EEG en MRI vast te stellen.

Met ingang van vandaag dus in handen van Dr. Costongs, als een van zes artsen verbonden aan het verpleeghuis. De komende twee weken wordt het vooral observeren en kennismaken. Daarna, op maandag 11 juni, start een intensief programma om Marjan verder te helpen. Niemand durft en kan een prognose doen over het uiteindelijke resultaat. De termijn betreft 2 x 6 weken opname met tussendoor evaluaties. Eventueel uit te breiden met extra termijnen.

We hebben intensief gesproken over de twijfel vanuit Zwolle over haar komst naar Zuidhorn. Het zou namelijk zonde zijn wanneer men in Zuidhorn tot de conclusie komt dat er geen verbeteringen meer mogelijk zijn terwijl de oorzaak te wijten zou kunnen zijn aan een verhoogde hersendruk. En oplosbaar door het alsnog plaatsen van een drain. Gelukkig zijn de overlegstructuren vrij direct. Contact met Zwolle blijft.

Vanmorgenvroeg zijn Marjan's moeder Nieske en ik naar Zuidhorn gegaan om Marjan op te vangen. Om in ieder geval te zorgen dat er bekende gezichten zijn, dat ze er niet helemaal alleen voor staat. Volgens mij heeft dat gewerkt. Ze heeft de lange reis goed doorstaan en is gelukkig niet beroerd geweest. Marjan ligt op een kamer met drie andere lotgenoten, alle drie ontwakende uit COMA. Wat is een mens toch ontzettend kwetsbaar. Vooral niet te veel bij nadenken. Heel andere benadering van de patienten. In Zuidhorn probeert men de patienten zo mobiel mogelijk te maken. Eindelijk weer eens een beetje rechtop, stukje bij beetje. En kleding in plaats van alleen maar t-shirtjes waar de rug uitgeknipt is.

Het laatste nieuws: Nieske komt net terug, ze is samen met mijn moeder Betty naar Zuidhorn geweest. Een heel rustige Marjan, ogen geopend, observerend. Kleine kneepjes op verzoek. En nu verder.